Blog Luchtwegen

Het nut van snot

Ben jij benieuwd waarom je neus gaat snotteren bij een verkoudheid? Lees hier wat het nut van snot is!
Het nut van snot
Geplaatst op 10 augustus 2022

Zeg eens eerlijk: wat is jouw eerste gedachte bij snot? Vies toch? Tuurlijk, daar denken wij ook aan. Maar weet je ook waarom je lichaam snot aanmaakt? Snot is eigenlijk heel nuttig. Op het moment dat je snotverkouden bent, denk je daar waarschijnlijk niet zo over. Maar geloof ons, het is echt zo!

Snot als ‘bodyguard’

Snot is slijm dat werkt als een beschermlaagje. Het voorkomt dat stof en mogelijke indringers als bacteriën en virussen je neus en luchtwegen binnen dringen. Het vangt het op en voert het af. Top, zo komt het niet verder in je lichaam terecht en helpt het voorkomen dat je ziek wordt. Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen. 

Wat als je neus verstopt is 

Met veel snot is het niet bepaald makkelijk om door je neus te ademen. Stomen boven een kom met heet water kan verlichting geven. Je neus snuiten is geen aanrader. Als je neus verstopt is, wordt dit alleen maar verergerd door snuiten. Dat wil je natuurlijk niet! Dus hup, met je hoofd onder een doek en stomen maar.

Kou maakt snot dikker

Je herkent het vast wel: een neus die begint te ‘lopen’ als je terug naar binnen gaat na het uitlaten van de hond of als je na een winterse wandeling geniet van een warme kop thee of choco. Kou maakt snot dikker. Als je vervolgens van de kou buiten naar de warmte binnen gaat, wordt snot weer vloeibaar en kan het zo je neus uit lopen. Normaal gesproken zorgen de trilhaartjes in je neus ervoor dat het snot op z’n plaats, dus in je neus, blijft zitten. Door de kou buiten werken die trilhaartje minder goed. Voor je het weet, loopt het je neus uit. Misschien niet zo smakelijk, maar het is nou eenmaal een natuurlijke reactie van je lichaam. Probeer je neus zachtjes op te halen of haal een papieren zakdoekje langs je neus. Zo heb je er het minste last van!

Wil je sneller van je verkoudheid af? Probeer Nisyleen Pelargonium tabletten. Dit is een traditioneel geneesmiddel waarvan de formule al meer dan 30 jaar wordt toegepast bij de behandeling van verkoudheid.
**Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring.

Ook interessant

Luchtwegen Het weer en verkoudheid
VSM Nisyleen Pelargonium
Kun je verkouden worden door je te koud te kleden? Lees hier de fabels en feitjes over het weer en verkoudheid!
Lees bericht
2 min
Huid 3x mooi door de kou
VSM Derma Calendulan
Wist je dat de kou positieve effecten op je huid heeft? Lees hier 3 positieve effecten van de kou op je huid!
Lees bericht
1 min
Huid 6 tips bij een droge huid in de winter
VSM Derma Cardiflor
Tijdens de koude wintermaanden kan je een droge huid krijgen. Wil je weten wat je kan doen bij een droge huid? Met deze tips verzorg jij je droge huid extra goed in de winter!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671