Blog Luchtwegen

Het weer en verkoudheid

Kun je verkouden worden door je te koud te kleden? Lees hier de fabels en feitjes over het weer en verkoudheid!
Het weer en verkoudheid
Geplaatst op 10 augustus 2022

Pas op dat je geen koutje vat! Dat hoor je mensen vaak tegen elkaar zeggen in de herfst en winter. Maar kun je daadwerkelijk verkouden worden wanneer je jezelf niet warm genoeg aankleedt?

Verkoudheid door een virus

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een verkoudheid loop je op door een virus en niet door het weer. Er bestaan veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen. Daarom kun je makkelijk meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Door zo’n virus raakt het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken.

Koud weer en verkoudheid

Kou, regen, wind… Wat voor weer het ook is, het veroorzaakt dus geen verkoudheid. Waar komt het gezegde dan vandaan dat je goed aangekleed naar buiten moet in de herfst en winter om een koutje te voorkomen? Koud weer vergroot wel de kans dat je een verkoudheidsvirus binnen krijgt. Bij koud, droog weer ben je namelijk veel vatbaarder voor virussen. Bij wat veel mensen een “gezond vriesweertje” noemen, drogen de slijmvliezen in neus en keel uit. Hierdoor kan een virus makkelijker binnendringen in je lichaam en klachten veroorzaken. Ook blijven virussen langer rondzweven in droge lucht. Wat dat betreft is een regenachtige en zachte winter beter voor je gezondheid!

Lekker de verwarming aan?

De luchtvochtigheid in onze huizen is in de winter vaak erg laag, zeker als er sprake is van een vorstperiode. Koude lucht kan namelijk weinig vocht bevatten. Door onze huizen te verwarmen, wordt de lucht in verhouding nog droger. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat dingen statisch worden en doordat je droge handen, lippen en/of mond krijgt. Virussen vinden het fijn in deze droge lucht: nog een reden dat je eerder een verkoudheidsvirus oploopt in de winter.

Buiten krijg je door de kou vaak een loopneus. Dit kan erg vervelend zijn, maar het zorgt er juist voor dat je neus vochtig blijft en dit beschermt je tegen bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus. Dus even voorzichtig de neus ophalen en dan lekker verder genieten van de frisse buitenlucht!

Wil je sneller van je verkoudheid af? Probeer Nisyleen Pelargonium tabletten. Dit is een traditioneel geneesmiddel waarvan de formule al meer dan 30 jaar wordt toegepast bij de behandeling van verkoudheid.
**Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring.

Ook interessant

Luchtwegen Het nut van snot
VSM Nisyleen Pelargonium
Ben jij benieuwd waarom je neus gaat snotteren bij een verkoudheid? Lees hier wat het nut van snot is!
Lees bericht
3 min
Huid Kom maar op met dat gure weer!
VSM Derma Cardiflor
Is het buiten koud, guur en regenachtig? Verzorg je huid dan extra goed. Met deze tips komt jouw huid de koude periode goed door!
Lees bericht
2 min
Huid 3x mooi door de kou
VSM Derma Calendulan
Wist je dat de kou positieve effecten op je huid heeft? Lees hier 3 positieve effecten van de kou op je huid!
Lees bericht
1 min
Huid 6 tips bij een droge huid in de winter
VSM Derma Cardiflor
Tijdens de koude wintermaanden kan je een droge huid krijgen. Wil je weten wat je kan doen bij een droge huid? Met deze tips verzorg jij je droge huid extra goed in de winter!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671