Blog Spieren

Gezonde voeding belangrijk voor herstel na sporten

Wil je je spieren zo snel mogelijk laten herstellen na het sporten? Lees hier onze tips voor goede voeding en andere tips voor spierherstel!
Gezonde voeding belangrijk voor herstel na sporten
Geplaatst op 17 januari 2023

Het herstel na het sporten is minstens zo belangrijk als het sporten zelf. Voldoende rust, ontspanning en goede nachtrust dragen bij aan het herstel van je spieren. Daarnaast speelt gezonde voeding een grote rol. Koolhydraten en eiwitten zijn belangrijke voedingsbronnen om het herstel van je spieren te bevorderen.


Koolhydraten

Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel, suikers en vezels. Zetmeel en suikers zijn de voornaamste energieleveranciers in een voedingsmiddel. Vooral tijdens langdurige inspanningen zijn koolhydraten een belangrijke voedingsbron. Als je je vaak fysiek inspant kan je de dagelijkse inname aanpassen aan je behoefte. Veel sporters plannen hun koolhydraatinname in functie van hun trainingsschema.

Als je aan de energiebehoefte van je lichaam voorbij gaat, voel je er snel de gevolgen van: vermoeidheid, mindere weerstand en slechtere prestaties. Elke dag heeft je lijf weer andere eisen. Je moet je inname van koolhydraten daarom elke dag aanpassen. Kijk hierbij goed naar je trainingsschema. Bij zware trainingen verhoog je de koolhydraatinname om aan de energievraag van je lichaam te voldoen. Zorg dat je op rustdagen niet plotseling koolhydraten gaat vermijden.

Snelle suikers en trage suikers

Iedereen heeft wel van ze gehoord: snelle suikers en trage suikers. Snelle suikers vind je in bijna alle zoete producten, zoals cake, koek, snoep en uiteraard de suiker in je koffie. Bij snelle suikers worden koolhydraten snel afgebroken door je lichaam, de suiker (glucose) wordt snel afgegeven aan het bloed. Bij trage suikers gebeurt het tegenovergestelde. De afbraak van koolhydraten geschiedt heel langzaam, hierdoor wordt de glucose langzaam afgegeven aan het bloed.

Eiwitten

Naast koolhydraten om je energievoorraad weer aan te vullen heb je ook eiwitten nodig. Eiwitten zijn noodzakelijk voor het herstel en opbouw van je spieren om eventueel spierpijn te voorkomen of te verminderen. Kwark en vlees zijn een goede bron van eiwitten. Eiwitten zitten o.a. ook in noten, peulvruchten, vis en eieren. Denk ook aan een eiwitrijke groene smoothie met spinazie of een omelet met groente en avocado.

Voldoende drinken

Naast voeding is het ook belangrijk dat je voldoende water drinkt. Voor, tijdens en na het sporten. Te weinig vocht heeft direct effect op je spieren.

Wist je dat Spiroflor warm ook het herstel van je spieren en pezen ondersteunt? Lees hier alles over Spiroflor warm!

Ook interessant

Spieren Lekker hard lopen
VSM Spiroflor warm
Ga je wel eens hardlopen? Met deze tips zorg je goed voor je lichaam vóór, tijdens en ná het sporten!
Lees bericht
3 min
Spieren Spiervriendelijke sporten
VSM Spiroflor warm
Wil jij graag sporten maar geen risico op zwaarbelaste spieren? Lees hier welke sporten geschikt zijn voor jou!
Lees bericht
3 min
Spieren Blijven bewegen in de herfst
VSM Spiroflor SRL
Wil jij blijven bewegen na de zomer en heb je daar wat extra motivatie voor nodig? Lees dan snel onze tips!
Lees bericht
3 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671