Blog Spieren Huid

Schaatsen op natuurijs: leuk, maar ook een beetje gevaarlijk…

Ga je lekker schaatsen op (natuur)ijs? Met deze tips ga schaats jij soepeltjes over het ijs!
<strong>Schaatsen op natuurijs: leuk, maar ook een beetje gevaarlijk…</strong>
Geplaatst op 17 januari 2023

Voor veel Nederlanders is het één van de leukste dingen in de winter: schaatsen op natuurijs. Het gevoel van vrijheid is onbetaalbaar, net als het bijzondere moment om het oer-Hollandse schaatsen aan je kinderen te leren. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan, maar dat hoort erbij. Toch is schaatsen op natuurijs niet zonder risico’s.

Wist je dat zo’n 60% van alle ongelukken op het ijs op natuurijs gebeurt? Genoeg reden om extra voorzichtig te zijn dus! Nu hoef je niet gelijk bang te zijn om te schaatsen op natuurijs. Met onderstaande tips kun je nog steeds zorgeloos genieten van je schaatstochtje. Ze helpen namelijk om de kans op (ernstige) blessures te verkleinen!

Tip 1: Schaats alleen op goed ijs

De meeste blessures ontstaan op slecht ijs. Maar hoe weet je nu of ijs goed of slecht is? Op schaatsen.nl vind je een overzicht van geschikte natuurijsbanen. Kijk dus altijd even op deze website voor je vertrekt. Vergeten te kijken? Een makkelijke vuistregel is om alleen het ijs op te gaan als er op die plek al mensen aan het schaatsen zijn.

Tip 2: Koop goede schaatsen

Het is misschien een open deur, maar koop schaatsen die goed aan je voet passen. Als je schaatsen bijvoorbeeld te groot zijn, heb je meer kans op een blessure.

Tip 3: Opwarmen en afkoelen

Maak altijd tijd voor een warming-up en cooling-down, ook als je alleen maar op je gemakje schaatst. Je kunt je warming-up eventueel ondersteunen met Spiroflor warm, dat de doorbloeding van je spieren bevordert.

Tip 4: Zet je kindje een helm op

Kinderen hebben een grotere kans op een hersenschudding na een val. Hun hersenen zijn kleiner en kunnen daardoor meer bewegen. Met een helm zijn ze beschermd tegen ernstig letsel. En natuurlijk is een helm voor jezelf ook geen overbodige luxe!

Tip 5: Houd je handen warm

Naast een helm zijn polsbeschermers en handschoenen absoluut aan te raden. Naast het feit dat ze de kans op blessures verkleinen bij een val, zorgen handschoenen natuurlijk ook voor lekker warme handen.

Tip 6: Kom niet te dicht bij elkaar

Ga niet met te veel mensen dicht op elkaar staan. Dit verhoogt namelijk de kans dat je door het ijs zakt. En zeg eens eerlijk: het is toch het fijnst om een beetje ruimte te hebben als je schaatst?

Vallen en opstaan hoort erbij

Bovenstaande tips helpen mee om een ernstige blessure zoveel mogelijk te voorkomen. Toch valt iedere schaatser wel eens. Gelukkig sta je meestal snel weer recht en kun je lekker verder schaatsen. Mocht je thuis ontdekken dat je huid na de val een blauwe plek hebt, kun je je huid verzorgen met Arniflor gel of zalf. Arniflor verzorgt de blauwe plek en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Is je kindje gevallen? Speciaal voor hen hebben we Arnikind Vallen en stoten gel ontwikkeld. De producten bevatten het natuurlijke ingrediënt Arnica montana, in het Nederlands ook wel valkruid genoemd.

Lees hier meer over Arniflor of kom meer te weten over een blauwe plek!

Ook interessant

Huid 3x mooi door de kou
VSM Derma Calendulan
Wist je dat de kou positieve effecten op je huid heeft? Lees hier 3 positieve effecten van de kou op je huid!
Lees bericht
1 min
Spieren Ontdek jij een nieuwe sport tijdens de Olympische Winterspelen?
VSM Arniflor
Weet jij welke sporten er zijn tijdens de Olympische Winterspelen? In deze blog staan alle sporten op een rij!
Lees bericht
3 min
Huid 5x VSM voor de wintersport
VSM Arniflor
Ga je binnenkort op wintersport? Dan is een goede voorbereiding een must. Lees hier onze tips voor de reisapotheek!
Lees bericht
2 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671