Op het moment dat je kleintje zich begint op te trekken, zal het niet lang meer duren voordat de hele kamer ontdekt gaat worden: van de tafel naar de bank, van de bank naar de kast en steeds verder. De eerste stapjes zijn wankel en wiebelig, vaak met de handjes in de lucht. Een stevige loopkar die voortgeduwd kan worden, kan daarom een handig hulpmiddel zijn in deze fase.
Daarnaast is een kindveilige kamer erg belangrijk. Zo kan je kleintje goed oefenen zonder over een vloerkleed te struikelen of op een gladde vloer uit te glijden.
Wist je dat leren lopen op blote voetjes het beste is? Bij de eerste stapjes worden namelijk de teentjes voor het evenwicht gebruikt. Sokken met anti-slip zolen zijn in deze periode ook erg handig. Echte schoenen zijn pas nodig als je kindje ook buiten gaat lopen.

Vallen en opstaan

Leren lopen gaat met vallen en opstaan. Zeker in het begin. De meeste kindjes hebben nog een luier die lekker veel opvangt, maar af en toe gaat het wel eens mis. Een val of stoot: het is zo gebeurd. Dikke tranen! Met een kusje en een knuffel is de eerste schrik zo voorbij en kan je kleintje weer opstaan en verder spelen. Houd je kleintje wel goed in de gaten na zo’n valpartij.
Wil je meer weten over hoe je jouw kleine ontdekkingsreiziger kunt helpen na een val of stoot? Lees dan meer over onze Arnikind Vallen en stoten gel.