Advies Huid

Acne

Wil je weten acne precies is en wat je kan doen bij acne? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 28 juli 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is acne?

Bij acne produceer je teveel talg, wat zorgt voor verstopte talgklieren. De talgklier krijgt dan geen zuurstof meer, waardoor de veelvoorkomende huidbacterie Propionibacterium acnes zich goed kan vermenigvuldigen. Talg, bacteriën en vetzuren in de talgklier blijven toenemen totdat de talgklier scheurt. Je lichaam reageert hierop met onderhuidse ontstekingen, die dienen als afweer. Deze ontstekingen zijn zichtbaar als vurige, rode bultjes op de huid, ofwel puistjes. Acne is onschuldig, maar kan erg vervelend zijn en invloed hebben op je zelfvertrouwen. Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar je kan ook heel je leven last hebben van acne. Meestal zit acne op het gezicht, nek, schouders, rug en/of borst.

Oorzaken van acne

Er bestaan veel fabeltjes over de mogelijke oorzaken van acne. Zo krijg je geen acne door stress, een tekort aan vitamines of verkeerd voedsel. De volgende factoren kan wel acne veroorzaken en verergeren:

  • Bepaalde geneesmiddelen
  • Cosmetica die de huidporiën afsluiten
  • Genetische aanleg
  • Hormonale veranderingen bij vrouwen, bijvoorbeeld tijdens menstruatie of zwangerschap
  • Hormonale veranderingen in de puberteit

Wat te doen bij acne

Het belangrijkste: wees lief voor je huid. Laat je huid zoveel mogelijk met rust en was je huid voorzichtig. Doe dit laatste met lauw water en dep je huid droog in plaats van te wrijven. Wees ook voorzichtig met make-up. Dit kan stoffen bevatten die acne verergert. Probeer in ieder geval geen make-up te gebruiken die de huid afsluit.

Soms lijkt het dat zonlicht helpt bij acne, maar dat is niet het geval. Wel kan acne minder opvallen als je huid een kleurtje heeft. Gebruik altijd een goede zonnebrandcrème als je de zon in gaat. Ook het uitknijpen van puistjes is geen oplossing voor acne. Het kan zelfs zorgen voor nieuwe puistjes en littekens. Mee-eters kan je eventueel wel uitknijpen. Doe dit voorzichtig met een papiertje en maak je huid schoon voordat je dit doet. Heb je toch littekens? Lees hier onze blog met tips om de zichtbaarheid van littekens te verminderen.

Wanneer naar je huisarts

Acne onschuldig en gaat meestal vanzelf over, het kan voor een onzeker of ongelukkig gevoel zorgen. Het kan helpen om hierover te praten met vrienden, familie of je huisarts. Bij hardnekkige klachten of verergering van de acne is het verstandig naar je huisarts te gaan.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671