Luchtwegen

Weerstand verhogen

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert ter ondersteuning van de weerstand? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wat is weerstand

Je natuurlijke afweersysteem krijgt nogal wat te verduren gedurende het jaar. Drukte op je werk, wisselende weersomstandigheden, verkouden kinderen, te weinig rust, even iets minder gezond eten. Het zijn dit soort momenten dat je weerstand goed op de proef wordt gesteld.

Je weerstand is een functie van je immuunsysteem, ook wel afweersysteem genoemd. Je immuunsysteem regelt dat alle invloeden van buitenaf zoals virussen en bacteriën geen vat krijgen op je lichaam. Je immuunsysteem onderscheidt lichaamsvreemde micro-organismen en zorgt ervoor dat deze uit je lichaam worden verwijderd. Hoe beter je weerstand, hoe gemakkelijker je immuunsysteem ziekteverwekkers te lijf kan gaan. Je afweersysteem bestaat onder andere uit witte bloedcellen, lymfeklieren en de milt. Als je immuunsysteem verzwakt is ben je vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Micro-organismen krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen en te verspreiden waardoor de kans op een infectie, zoals een verkoudheid of griep, groter wordt.

Vooral in de winter is een goede weerstand belangrijk omdat de kans op een virusinfectie zoals griep groter is doordat bij  kou virussen beter kunnen verspreiden. De droge lucht en de kou zorgen voor een minder goed functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor zijn je luchtwegen een goede plaats voor virussen en bacteriën om zich te nestelen.

Hoe kun je je weerstand verhogen

De van nature aanwezige weerstand is per persoon, maar ook per periode, verschillend.  Als je bijvoorbeeld net ziek bent geweest of vermoeid bent kan je door een verlaagde weerstand vatbaarder zijn voor een nieuwe infectie.

Een goede weerstand is belangrijk voor je gezondheid. Je kan diverse dingen doen om je weerstand te verhogen of om hem op peil te houden.

  • Gezond en gevarieerd eten
  • Veel water drinken, zo’n 1,5 liter vocht per dag
  • Probeer elke dag actief te bewegen
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Plan voldoende tijd voor jezelf in

Wanneer naar je huisarts

Bij terugkerende ziekteverschijnselen of als je langere tijd last hebt van vermoeidheid is het verstandig om je huisarts te raadplegen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur