Advies Rust & Ontspanning

Overspannen zijn

Ben je overspannen en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 2 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is overspannen zijn?

Als je overspannen bent, heb je te maken met teveel en langdurige spanning. Je raakt overbelast, verliest het overzicht en je kan het dagelijkse leven niet meer goed aan. Bij overspannenheid kunnen verschillende lichamelijke en mentale klachten ontstaan, zoals:

Bestaan de klachten langer dan een half jaar en voel je je vooral moe en uitgeput, dan spreek je van een burn-out. Bij een burn-out heb je het gevoel dat je het allemaal niet meer aan kan, zowel werk als privé. Gewone dagelijkse bezigheden goed blijven uitvoeren, lukt niet meer.

Oorzaken van overspannen zijn

Overspannen wordt je niet zomaar. Het is vaak een geleidelijk proces. Verplichtingen en problemen die zich opstapelen, maar ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen voor meer spanning zorgen. Zolang stressvolle situaties voldoende afgewisseld worden met ontspanning, is er vaak niets aan de hand. Een bepaalde mate van stress kan zelfs voor betere prestaties zorgen. Maar als de stress de overhand krijgt en de momenten van ontspanning niet meer voldoende zijn om je lichaam volledig te laten herstellen, kan je overspannen raken. Dit kan iedereen gebeuren, al komt het vaker voor bij jongvolwassenen, perfectionisten, mensen die te hard werken en mensen die moeilijk nee kunnen zeggen.

Wat te doen bij overspannen zijn

Als je voelt dat je overspannen raakt, probeer dan maatregelen te nemen om te voorkomen dat de spanningen erger worden. Bespreek je klachten met de mensen om je heen. Zij hebben er vaak begrip voor en hebben het misschien al zien aankomen. Overspannenheid is niet iets om je voor te schamen. Iedereen heeft een grens van wat hij of zij aankan. Pas als je inziet en accepteert dat je overspannen bent, kun je herstellen.

Om te ontspannen is het goed om voor genoeg afleiding en rust te zorgen. Doe dus dingen die je leuk vindt of die je rust geven. Gun jezelf de tijd om gebeurtenissen te verwerken, uit te rusten en na te denken over eventuele oplossingen. Dit kan inhouden dat je misschien tijdelijk stopt met werken, minder gaat werken, minder afspraken inplant en meer aan jezelf denkt. Ook kan het leiden tot structurele veranderingen in je gedrag om dagelijkse stress te verminderen, door bijvoorbeeld een vast ontspanningsmoment voor jezelf in te plannen en leren ‘nee’ te zeggen.

Wanneer naar je huisarts

Als je overspannen bent kan het verstandig zijn even langs je huisarts te gaan, zodat jullie samen kunnen kijken naar mogelijkheden om eraan te werken.

Bron: thuisarts.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671