Rust & Ontspanning

Overspannen zijn

Ons advies

Wil je weten welk product VSM adviseert ter ondersteuning bij overspannenheid? Neem contact op met onze experts.

Contact

Wanneer ben je overspannen

Een beetje spanning hoort bij het leven. Wanneer je echter te veel en langdurige spanning ondervindt kun je overbelast en vervolgens overspannen raken. Je verliest dan het overzicht en kunt het dagelijkse leven niet meer goed aan. Je kunt last krijgen van allerlei klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Vaak lukt het je ook niet meer om met je normale bezigheden door te gaan.

Overspannen wordt je niet zomaar; het is vaak een geleidelijk proces. Verplichtingen en problemen die zich opstapelen, maar ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen voor meer spanning zorgen. Iedereen ervaart wel eens stress. Zolang stressvolle situaties voldoende afgewisseld blijven worden met ontspanning is er vaak niets aan de hand. Een bepaalde mate van spanning kan zelfs voor betere prestaties zorgen. Doordat je bloeddruk omhoog gaat en je hartslag stijgt, komt er meer zuurstof in je hersenen, stijgt het concentratievermogen en kun je beter en alerter presteren. Meer lezen over stress kan hier.

Symptomen bij overspannenheid

Als deze klachten optreden is het belangrijk om je lichaam en geest volledig te laten herstellen en de stressgevoelens te laten verdwijnen. Als het je niet lukt om met deze extra spanning om te gaan, kan de stress de overhand nemen. De momenten van ontspanning zijn dan niet meer voldoende om je lichaam volledig te laten herstellen waardoor je overspannen kunt raken. Dit kan iedereen gebeuren, al komt het vaker voor bij jongvolwassenen, perfectionistische mensen, mensen die te hard werken of moeilijk nee kunnen zeggen.

Overspannen zijn kan je leven behoorlijk verstoren. Het kan betekenen dat je tijdelijk bepaalde taken moet afstoten of niet meer kunt werken. Als je de stress niet meer onder controle hebt kunnen deze verschillende symptomen erop wijzen dat je overspannen dreigt te raken.

Burn out

Bestaan de klachten langer dan een half jaar en voel je je vooral moe en uitgeput, dan spreekt men van een burn out. Bij een burn out heb je het gevoel dat je het allemaal niet meer aan kan, zowel werk als privé. Gewone dagelijkse bezigheden goed blijven uitvoeren lukt dan niet meer.

Wat te doen als je overspannen bent

Als je voelt dat je overspannen raakt, neem dan maatregelen om te voorkomen dat de spanningen erger worden. Bespreek je klachten met de mensen om je heen. Zij hebben er vaak begrip voor en hebben het misschien al zien aankomen. Overspannenheid is niet iets om je voor te schamen; iedereen heeft een grens voor wat hij of zij aankan. Pas als je inziet en accepteert dat je overspannen bent, kunt je  herstellen.

Om te ontspannen is het goed om voor genoeg afleiding en rust te zorgen door dingen te doen die je leuk vindt of je rust kunnen geven. Gun jezelf de tijd om gebeurtenissen te verwerken, uit te rusten en na te denken over eventuele oplossingen. Dit kan inhouden dat je misschien tijdelijk stopt met of minder kunt werken en minder afspraken inplant en meer aan jezelf met denken. Ook kan het leiden tot structurele veranderingen in je gedrag om dagelijkse stress te verminderen, door bijvoorbeeld een vast ontspanningsmoment voor jezelf in te plannen en leren ‘nee’ te zeggen.

Wanneer naar je huisarts

Als je naast de mentale klachten ook lichamelijke klachten krijgt en als je het gevoel hebt er niet zomaar uit te komen is het raadzaam je huisarts te raadplegen.


Meer weten?

Bel gratis advieslijn

0800 - 9011

Start een chat

Stuur een e-mail

[email protected]

KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur