Advies Luchtwegen

Weerstand verhogen

Wil jij weten waarom je weerstand soms minder is en wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is weerstand?

Je weerstand is een functie van je immuunsysteem, waarmee het je lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Je immuunsysteem herkent deze lichaamsvreemde micro-organismen en zorgt ervoor dat deze uit je lichaam worden verwijderd. Hoe beter je weerstand is, hoe makkelijker je immuunsysteem ziekteverwekkers te lijf kan gaan. Als je immuunsysteem verzwakt is, ben je gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Micro-organismen krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen en te verspreiden, waardoor de kans op een infectie, zoals een griep of verkoudheid, groter wordt.

Oorzaken van een verminderde weerstand

Je natuurlijke afweersysteem krijgt nogal wat te verduren gedurende het jaar. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je (tijdelijk) minder weerstand hebt, zoals:

 • Infecties, zoals griep of verkoudheid. Als je net ziek bent geweest, heb je een grotere kans op een nieuwe infectie.
 • Ongezond voedingspatroon
 • Stress of spanning
 • Te weinig rust of slaap
 • Vermoeidheid
 • Weersomstandigheden. Als het koud is, moet je lichaam meer moeite doen om warm te blijven, met als gevolg dat je een verminderde weerstand hebt.

Wat te doen bij een verminderde weerstand

Een goede weerstand is belangrijk voor je gezondheid. Dit geldt zeker in de winterperiode, wanneer de kans op een virusinfectie groter is. Het liefst wil je je weerstand dus op peil houden of indien nodig verhogen. Een aantal dingen kunnen hierbij helpen:

 • Beweeg elke dag. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen of tuinieren.
 • Drink voldoende, zo’n 1,5 liter vocht per dag. Kies zoveel mogelijk voor water.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Neem voldoende rust en plan tijd voor jezelf in.
 • Slaap voldoende.

Wanneer naar je huisarts

Als je erg vaak ziek wordt of als je langere tijd hebt van vermoeidheid, is het verstandig om langs je huisarts te gaan.

Weerstand bij je kindje

Het immuunsysteem van je kindje is nog volop in ontwikkeling. De weerstand moet dus nog opgebouwd worden, waardoor je kindje een stuk vatbaarder is voor infecties. Het krijgen van een infectie helpt wel om de weerstand op te bouwen. Hoe vervelend het ook kan zijn, het is niet altijd erg dat je kindje ziek wordt. De weerstand wordt ook opgebouwd door onder andere borstvoeding en voeding. Ook vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma kunnen de weerstand tegen specifieke infectieziektes helpen opbouwen. Als je kindje een verminderde weerstand heeft, kan het sneller en heftiger ziek worden. Je kan zelf een aantal dingen doen om de weerstand van je kindje op peil te houden:

 • Laat je kindje elke dag even buiten spelen of ga een stukje wandelen of fietsen.
 • Laat je kindje gezond en gevarieerd eten. Geef je kindje voldoende groente en fruit voor de benodigde vitamines.
 • Zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt, bij voorkeur water.
 • Zorg ervoor dat je kindje voldoende slaapt.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Neem contact op met je huisarts als je kindje wel erg vaak ziek is of als het heel heftig ziek is. Ga ook altijd naar je huisarts als je het niet vertrouwt.

Bron: gezondheidsplein.nl, gezondnu.nl en mamaenzo.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671