Pas op dat je geen koutje vat! Dat hoor je mensen vaak tegen elkaar zeggen in de herfst en winter. Maar kun je daadwerkelijk verkouden worden wanneer je jezelf niet warm genoeg aankleedt?

Verkoudheid door een virus

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een verkoudheid loop je op door een virus en niet door het weer. Er bestaan veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen. Daarom kun je makkelijk meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Door zo'n virus raakt het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken.

Koud weer en verkoudheid

Kou, regen, wind... Wat voor weer het ook is, het veroorzaakt dus geen verkoudheid. Waar komt het gezegde dan vandaan dat je goed aangekleed naar buiten moet in de herfst en winter om een koutje te voorkomen? Koud weer vergroot wel de kans dat je een verkoudheidsvirus binnen krijgt. Bij koud, droog weer ben je namelijk veel vatbaarder voor virussen. Bij wat veel mensen een "gezond vriesweertje" noemen, drogen de slijmvliezen in neus en keel uit. Hierdoor kan een virus makkelijker binnendringen in je lichaam en klachten veroorzaken. Ook blijven virussen langer leven in droge lucht. Wat dat betreft is een regenachtige en zachte winter beter voor je gezondheid!

Lekker de verwarming aan?

De luchtvochtigheid in onze huizen is in de winter vaak erg laag, zeker als er sprake is van een vorstperiode. Koude lucht kan namelijk weinig vocht bevatten. Door onze huizen te verwarmen, wordt de lucht in verhouding nog droger. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat dingen statisch worden en doordat je droge handen, lippen en/of mond krijgt. Virussen vinden het fijn in deze droge lucht: nog een reden dat je eerder een verkoudheidsvirus oploopt in de winter.

Buiten krijg je door de kou vaak een loopneus. Dit kan erg vervelend zijn, maar het zorgt er juist voor dat je neus vochtig blijft en dit beschermt je tegen bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus. Dus even voorzichtig de neus ophalen en dan lekker verder genieten van de frisse buitenlucht!