Je geniet van het leven en je bent lekker actief. Om die paar rimpels in jouw gezicht maak je je misschien helemaal niet druk. Maar wist je dat huidveroudering een proces is dat begint lang voordat je de eerste rimpel ziet?

Huidveroudering: dit gebeurt er

Als we een jaar of dertig zijn, begint het toch echt: onze huid wordt langzaam zichtbaar ouder. Dat we rimpels krijgen als we ouder worden, weet iedereen wel. Maar er verandert nog veel meer. Om te beginnen wordt de bovenste huidlaag alsmaar dunner. Ook de laag daaronder verandert en bevat steeds minder bloedvaten, bindweefsel (collageen), elastinevezels en talgklieren. Daardoor wordt onze huid slapper, dunner, droger en kwetsbaarder. Helaas bestaat er geen tovermiddel om het natuurlijke proces van huidveroudering te stoppen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huid langer soepel en fris te houden.

Slap, slapper, slapst

Als we nog jong zijn, maakt ons lichaam voldoende collageen en elastinevezels aan. Bij het ouder worden maakt je lichaam minder van deze stoffen aan. Dit betekent dat op een gegeven moment meer van deze stofjes worden afgebroken dan aangemaakt. Een huid die ouder wordt, verliest dus langzaam maar zeker haar elasticiteit. Ze wordt slapper. En dan ontstaan die gevreesde rimpels.

Bescherm jouw huid
Een ander vervelend gevolg van huidveroudering is dat de bovenste huidlaag droger wordt. Dit komt doordat het aantal talgklieren vermindert en deze ook nog eens minder talg gaan produceren. Hierdoor hebben de huidcellen steeds meer moeite om voldoende vocht vast te houden. Een droge huid is het vervelende gevolg. Een droge huid is gevoeliger en kwetsbaarder. Niet alleen voor rimpels, maar ook voor jeuk en andere irritaties, zoals barstjes. Ook kunnen schadelijke of irriterende stoffen makkelijker ons lichaam binnendringen omdat de barrièrefunctie minder goed is.

Schoonheidsslaapje tegen huidveroudering

Te laat naar bed gegaan omdat die film zo spannend was? Hm, misschien voortaan toch maar op tijd naar bed. Slaaptekort veroorzaakt namelijk fijne lijntjes in jouw gezicht. ‘s Nachts herstellen de huidcellen, maar korter slapen betekent een kortere hersteltijd. Verder zit er meer cortisol in je bloed als je te weinig slaapt. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel zorgt dat collageen minder goed je huid kan verstevigen. Met voldoende slaap geef je je lichaam dus genoeg tijd om zelf te herstellen. Daarnaast versnelt te veel zonlicht huidveroudering. Bescherm je huid dus altijd goed. Rook verder niet en drink veel water. Sta je graag lang onder een (te) warme douche? Doe maar niet, want ook dit droogt jouw huid uit. Want onthoud: alle beetjes helpen in de strijd tegen huidveroudering!

Geef je huid natuurlijke kracht 
VSM helpt je huid met extra kracht uit de natuur. Bijvoorbeeld met VSM Derma Calendulan zalf. Dit is een natuurlijk eerste hulp middel voor de intensieve verzorging van je huid en om het herstellend vermogen van je huid te ondersteunen.