Word jij ook zo vrolijk van de lentekriebels? Na de koude, lange wintermaanden weer lekker naar buiten en genieten van het voorjaarszonnetje. Maar wat als je de lentekriebels letterlijk ervaart in de vorm van hooikoorts? Dan is het helemaal niet zo fijn om de hele dag buiten te zijn.

SOS: pollen in de lucht

Je merkt het al snel genoeg aan je ogen, je neus en je keel: pollen in de lucht. En dat hoeven niet eens altijd lentepollen te zijn. Door warme winters komen sommige bomen al in februari in bloei en dat betekent dat je ook in de winter last van hooikoorts kunt hebben. Lentepollen of winterpollen… als je hooikoorts hebt, zie jij de bui al hangen: niesbuien, verstopte neus, kriebelhoest of rode, tranende ogen.

Gelukkig zijn deze klachten goed te verlichten met bijvoorbeeld VSM Oogdruppels om je droge en geïrriteerde ogen te verfrissen, VSM Nisyleen hoestsiroop bij droge hoest en kriebelhoest en VSM Nisyleen neusspray om vrijer door je neus te ademen.

Tips en tricks bij hooikoorts

Don’t talk, just… kiss
Laten we gelijk maar met deze leuke tip beginnen: zoenen! Onderzoek heeft uitgewezen dat zoenen zou helpen tegen allergieën en zo ook tegen hooikoorts. Een potje zoenen kan je dus een handje helpen!

Smeren maar
Door al het gesnotter mag je best extra lief zijn voor de huid rondom je neus. Smeer lekker met een zalf op vette basis. Dan heb je gelijk ook een prima tip te pakken: een deel van de stuifmeel blijft erop plakken. Smeren neemt de klachten natuurlijk niet helemaal weg, maar kunnen hierdoor wel minder worden.

Blijven sporten
Sporten is gezond, maar met hooikoorts kan dat best vervelend zijn omdat je niet helemaal fit bent. Blijf in beweging, blijf lekker sporten en pas je programma aan als je lichaam daarom vraagt. Ga sporten als er weinig pollen in de lucht zitten; ’s morgens vroeg of na een regenbui. Zeelucht bevat minder pollen, dus zoek het strand op in plaats van de bossen of het park.

Extra handjes
Ook al vind je het lastig om hulp te vragen, klussen in de tuin kun je echt beter aan anderen overlaten. Grasmaaien, snoeien of bladeren opruimen; deze klussen kunnen de symptomen van je hooikoorts nou eenmaal versterken.

Kracht uit de natuur
Kies voor bloemen in je tuin waarvan het stuifmeel door insecten wordt overgebracht in plaats van door de wind. Denk aan hortensia’s, azalea’s en leliesoorten. Deze bloemen zorgen ook nog eens voor een kleurenpracht in je tuin.

Pollennieuws-app
Een handig app voor je telefoon. Je ontvangt actuele pollenwaarschuwingen, je vindt er de pollenkalender en de verwachtingen van het pollenweer voor de komende dagen. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android!

Meer over hooikoorts >>