In de zomer genieten van die heerlijke zon én een mooi kleurtje krijgen, dat willen we allemaal. Maar let ook op: door te lang, te vaak of zonder bescherming te zonnen, kan je huid verbranden. Ook de hoogte van de zonkracht speelt hierbij een rol. Onlangs hebben we zelfs zonkracht 8,7 gehad. Veilig zonnen wordt dus steeds belangrijker. Lees onze tips hoe je je huid juist nu extra verzorging, verkoeling en bescherming kunt geven.

Veilig zonnen

Afhankelijk van je huid kan je 5 tot 30 minuten veilig zonnen zonder te verbranden. Ga je langer zonnen, smeer je dan goed in. Welke factor zonnebrand je nodig hebt, hangt af van je huid. Met een lichte huid die snel verbrandt gebruik je minimaal factor 30. Heb je een licht getinte huid en word je snel bruin, dan heb je voldoende aan factor 15. Bouw het zonnen langzaam op. Je opperhuid wordt namelijk iets dikker door uv B-licht, zodat je lichaam zichzelf op een natuurlijke manier beschermt. Blijf je huid wel ondersteunen met zonnebrand en vermijd de zon op het warmste moment van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur.

Veilig zonnen meisjeKinderen en veilig zonnen

De huid van kinderen en baby’s is nog gevoeliger dan je eigen huid. Tot vier jaar is hun kinderhuid nog niet geschikt om zichzelf te beschermen tegen de zon. Baby’s jonger dan zes maanden kunnen beter helemaal uit de directe zon blijven. Hun huidje is namelijk nog dun en kwetsbaar. Bescherm hun tere huid met luchtige kleertjes, een hoedje en een parasol. Ga je een dagje naar het strand met je kinderen? Smeer ze dan wat vaker in met een watervast zonnebrandmiddel van minstens factor 30, zeker als ze in zee of op het strand spelen. Trek een droog shirtje aan over hun zwemkleding als ze uit het water zijn. Neem ook een parasol mee om een schaduwrijk plekje te maken als je kinderen uitrusten van het spelen.

Toch verbrand na het zonnen?

Ben je toch verbrand? Blijf dan een paar dagen uit de zon. Smeer je huid een paar keer per dag in met VSM Derma Calendulan zon voor de nodige verkoeling en verzorging. Ervaar je bij zonnebrand ook nog andere klachten zoals rillingen, zwelling van een groot gedeelte van de huid, koorts of braken? Neem dan gelijk contact op met je huisarts. Maar wees verstandig en laat het niet zo ver komen door altijd veilig te zonnen. Zo geniet jij deze zomer
van de heerlijke zon en jouw mooie kleur. 

Wist je dat...

  • je ook bruin wordt in de schaduw?
  • je achter glas niet bruin kan worden? Glas houdt namelijk uv-straling tegen.