Ai, je hebt het net te laat in de gaten en je stoot je hoofd tegen het openstaande keukenkastje of je gaat met sporten net iets te fel de strijd aan. Een blauwverkleuring van de huid kan je best snel oplopen en is in de meeste gevallen niet te voorkomen.

Hoe ontstaat een blauwverkleuring van de huid eigenlijk?

Door een harde klap, val of stoot kunnen de kleine bloedvaten onder je huid kapot gaan zonder dat de huid zelf beschadigd raakt. Het bloed sijpelt dan tussen de weefsels door naar de oppervlakte. Onder de huid is de bloeduitstorting rood, maar doordat je huid niet kapot is, wordt de plek als een blauwe verkleuring onder de huid zichtbaar.

Wat kan je doen?

Het voorkomen van zo'n blauwverkleuring gaat dus eigenlijk niet. Wat kan je dan doen om ze minder zichtbaar te maken? Je kan van alles doen als je het internet mag geloven. Boter, masseren, mét boter masseren en zelfs ochtendurine wordt als advies gegeven. Mmmm, bedankt, maar we kijken toch even verder. We lichten 3 opties die meer voor hand liggen even uit. Om grote plekken te voorkomen, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. Ook verminder je de kans op een zwelling. De volgende dag geneest je huid juist sneller als je de plek warm houdt. Door de warmte zetten de bloedvaatjes onder je huid uit en stroomt het bloed weer sneller. Zo herstelt je huid sneller. Als de plek geel kleurt, kun je elke dag even met de plek in de zon zitten. Door het UV-licht breekt de kleurstof bilirubine namelijk sneller af. Kan je toch nog je leuke nieuwe zomerjurkje aan naar het feest.

Eet smakelijk

Ook wordt de optie genoemd om meer fruit en groente te eten, voor extra vitamine C. Daar zit (letterlijk) wat in. Een tekort aan vitamine C gaat gepaard met kwetsbare bloedvaten waardoor de kans op blauwverkleuring van de huid wordt vergroot. Aan de groente en het fruit dus, en dan met name kiwi’s en bladgroenten. Hiernaast kan je door voldoende producten met calcium te nemen de bloedstolling van je lichaam ondersteunen. Calcium zit in melkproducten, groente en peulvruchten.

Kracht uit de natuur

Wist je dat er natuurlijke ingrediënten zijn, die jouw huid weer kunnen laten stralen? Onder andere goudsbloem (Calendula officinalis) en valkruid (Arnica montana) ondersteunen jouw huid op natuurlijke wijze. Arnica montana wordt gebruikt als eerste hulp voor de blauwverkleuring van de huid.