Advies Huid

Brandnetel prik

Heb jij of je kindje je geprikt aan een brandnetel? Lees hier wat je kan doen!
Geplaatst op 29 juli 2022

Wat is een brandnetel prik?

Als je een brandnetel aanraakt, kan je een brandnetel prik krijgen. De prik is onschuldig, maar het is een vervelend gevoel. Dit komt door de kleine brandhaartjes die op de stengel en de bladeren zitten. Aan elke brandhaar zit een klein haakje, wat bij aanraking vast komt te zitten in de huid. Als het topje van de haar vervolgens afbreekt, komt er een vloeistof vrij. Deze vloeistof kan een rode, geprikkelde en gevoelige huid geven.

Wat te doen bij een brandnetel prik?

Natuurlijk voorkomen je een brandnetel prik door de brandnetel niet aan te raken. Wil je toch een brandnetel uit de grond trekken? Gebruik dan handschoenen om aanraking met de brandharen te voorkomen. Ook helpt het om de plant van onderen vast te pakken. Je hebt dan minder kans om een prik te krijgen. In Nederland zijn er 2 soorten brandnetels. Bij de kleine brandnetel zitten de brandharen over de hele plant, bij de grote brandnetel voornamelijk op de stengels.

Het lukt niet altijd om een brandnetel prik te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een lekkere wandeling in de natuur. Ben je geprikt, probeer dan zoveel mogelijk van de plek af te blijven. Als je krabt of wrijft kan het tot extra prikkeling van de huid leiden. De meeste symptomen verdwijnen meestal binnen 1 uur. De huid kan nog wel langer gevoelig blijven, maar dit is onschuldig en gaat uiteindelijk vanzelf over.

Een brandnetel prik bij je kindje

Voor kinderen is het lastig om een brandnetel te herkennen. Voor je het weet, belandt je kindje door een struikel- of valpartij in de brandnetels. Gelukkig is een brandnetel prik (of meerdere prikken) onschuldig en gaat het prikkende gevoel vanzelf weer over. Het is natuurlijk wel vervelend voor je kindje. Probeer er voor te zorgen dat je kindje niet krabt of wrijft, want dat kan zorgen voor meer verschijnselen. Je kan de geprikkelde huid verzorgen en verzachten met bijvoorbeeld Prrrikweg spray.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Is je kindje nog erg jong, reageert de huid heel heftig op de brandnetel prik of vertrouw je het als ouder niet? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671