Advies Huid

Muggenbeet

Heb je een muggenbeet en wil je weten hoe deze het snelst verdwijnt? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Wat is een muggenbeet?

Muggen bijten jou, omdat ze zich moeten voeden. Een muggenbeet komt altijd van een vrouwtjesmug. Zij heeft eiwitten nodig voor de ontwikkeling van eitjes. Deze eiwitten haalt ze uit menselijk bloed. Een muggenbult is een plaatselijke reactie van je huid op dit middel en wordt gekenmerkt door een geprikkelde huid, lichte zwelling en roodheid. Muggenbeten zijn de meest voorkomende insectenbeten in Nederland.

Wat te doen bij een muggenbeet

Een muggenbeet voorkomen is haast onmogelijk. Je kan wel proberen om muggen zoveel mogelijk op afstand te houden. Muggen houden bijvoorbeeld niet van citroen (of citronella), eucalyptus, goudsbloem (Calendula), lavendel, pepermunt en rozemarijn. Met horren voor je deuren en ramen voorkom je dat muggen binnen kunnen komen. Wel zo prettig voor je nachtrust!

Als je toch een muggenbeet hebt, kan je de muggenbult koelen, bijvoorbeeld met een natte doek. Probeer er verder zoveel mogelijk vanaf te blijven. Op die manier zal de muggenbult het snelst weer verdwijnen.

Wanneer naar je huisarts

Neem contact op met je huisarts als je het idee hebt dat je allergisch reageert op muggenbeten. Een allergische reactie kan je herkennen aan:

  • De gebruikelijke verschijnselen (geprikkelde huid, lichte zwelling, roodheid) zijn heftig en trekken maar langzaam weg.
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid

Muggenbeet bij je kindje

Ook jouw kindje zal vroeg of laat wel eens gebeten worden door een mug. Gelukkig zijn muggenbeten in Nederland in het algemeen onschuldig, maar het kan wel heel vervelend zijn. Probeer er voor te zorgen dat je kindje de muggenbult met rust laat. Is dit lastig? Plak dan een pleister over de muggenbult heen. Daarnaast kan je huid verzorgen en verkoelen met bijvoorbeeld een natte doek of VSM Kind Prrrikweg spray.

Om een grote hoeveelheid aan muggenbulten te voorkomen, helpt het om je kindje een shirt met lange mouwen en een lange broek aan te doen. Natuurlijk moet de temperatuur buiten dit wel toelaten.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Lijkt het erop dat je kindje allergisch reageert op een muggenbeet? Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan heftige roodheid of zwelling.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671