Advies Huid

Wespensteek

Heb je een wespensteek en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Wat is een wespensteek?

Een wespensteek is een veelvoorkomende insectensteek in Nederland. De wesp steekt met zijn angel en laat een stof in je lichaam achter. De angel blijft, in tegenstelling tot een bijensteek, niet achter in de huid. Bij een wespensteek zorgt de stof van de wesp vaak voor onschuldige, lokale verschijnselen, zoals een geprikkelde huid en roodheid. De huid kan ook warm en dik worden. Daar waar de angel in je huid heeft geprikt, is een klein gaatje te zien. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie na een brandnetel prik.

Wat te doen bij een wespensteek

Om een wespensteek te voorkomen, is het verstandig om rustig stil te blijven staan als je een wesp ziet. Slaan naar een wesp of wegrennen heeft vaak het tegenovergestelde effect. De wesp voelt zich dan namelijk bedreigd en bij bedreiging steekt een wesp. Wespen worden agressiever op het moment dat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden.

Heb je toch een wespensteek? Probeer de stof van de wesp dan krachtig uit je huid te zuigen. Spuug het daarna uit en slik het niet door. Daarna kan je de plek koelen met bijvoorbeeld een natte doek of een doek met ijsblokjes. De verschijnselen verdwijnen normaal gezien binnen enkele dagen weer.

Je kunt ook een product gebruiken die de geprikkelde huid verzorgt, zoals onze Prrrikweg gel of Prrrikweg roller. Speciaal voor je kindje is er Prrrikweg spray.

Wanneer naar je huisarts

Ga naar je huisarts als je overgevoelig bent voor wespensteken. Een overgevoeligheidsreactie kan je herkennen aan symptomen als:

  • Benauwdheid
  • Geprikkelde huid of roodheid op plaatsen waar je niet gestoken bent
  • Koorts
  • Zwellingen

Wees extra voorzichtig als je bent gestoken in je mond of keel. Zuig op een ijsblokje tijdens het wachten op een arts om zwelling tegen te gaan.

Wespensteek bij je kindje

Probeer je kindje zo snel mogelijk te leren dat het rustig moet blijven als het een wesp ziet. Dit kan veel wespensteken voorkomen. Is je kindje toch gestoken? Dat kan erg schrikken zijn en zorgt voor een vervelend gevoel op de huid. Stel je kindje gerust en koel de plek met bijvoorbeeld een natte doek of een doek met ijsblokjes.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Als je kindje overgevoelig is en heftig reageert op wespensteken kan dit zorgen voor grotere zwellingen en reacties op andere plaatsen van het lichaam. Als dit het geval is, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Ook als je kindje in de mond of keel gestoken wordt, is het verstandig om direct een arts te waarschuwen. Tijdens het wachten kan je kindje op een ijsblokje zuigen om zwelling te voorkomen.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671