Advies Huid

Bijensteek

Ben je gestoken door een bij en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 7 juni 2022

Wat is een bijensteek?

Bijen steken alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Dat is niet gek: ze gaan namelijk dood als ze steken. Als je gestoken wordt, zal dit door een werkster zijn: een vrouwelijke bij die onder andere de taak heeft om haar volk te verdedigen.

Een bijensteek is vaak onschuldig, maar kan wel vervelend aanvoelen. Via de angel spuit een bij een stof in je lichaam. De angel blijft achter in je huid en hierna gaat de bij dood.  Op de angel zitten weerhaken, die ervoor zorgen dat de angel na de bijensteek in je huid blijft zitten. In de angel zit een zakje met een vloeistof dat na de steek langzaam in je huid leegloopt. Deze vloeistof zorgt voor een geprikkelde huid en soms een branderig gevoel. Rondom de steek kan je huid dik en rood worden en na het verwijderen van de angel is vaak een klein gaatje te zien. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult, die later rood wordt.

Bijen zijn vooral in de zomermaanden actief, als ze op zoek zijn naar nectar. Natuurlijk zijn er nog meer insecten actief die ook kunnen steken. Naast een bijensteek zijn de meeste voorkomende insectenbeten en -steken in Nederland:

Wat te doen bij een bijensteek?

Op het moment dat je door een bij bent gestoken, kun je meteen een aantal simpele maatregelen nemen:

  • Krab de angel zo snel mogelijk weg, bijvoorbeeld met je nagel. Probeer de angel liever niet vast te pakken, want dan kun je het zakje verder leegknijpen en komt er nog meer vloeistof in je huid terecht.
  • Koel de plaats van de steek met een natte doek of met ijs, nadat je de angel hebt weg gekrabd.
  • Gebruik een product die de geprikkelde huid verzorgt, zoals onze Prrrikweg gel of Prrrikweg roller. Speciaal voor je kindje is er Prrrikweg spray.

Wanneer naar je huisarts?

Raadpleeg direct een arts als je in je mond bent gestoken. Neem ook zo snel mogelijk iets kouds in je mond, zoals een ijsblokje, om de zwelling tegen te gaan.

Schakel direct een arts in als je allergisch bent voor bijensteken. Dit kan namelijk leiden tot heftige reacties zoals zwellingen, reacties op andere plaatsen in je lichaam dan waar je gestoken bent of koorts.

Bijensteek bij je kindje

Een bijensteek komt regelmatig voor bij kinderen in de zomer. De zomer is de periode dat bijen actief zijn, maar natuurlijk ook de periode voor kinderen om lekker buiten te spelen.

Gelukkig is een bijensteek vaak onschuldig, maar in sommige gevallen is het toch verstandig om een arts te raadplegen. Neem direct contact op met een arts als je kindje in de mond wordt gestoken of als je kindje overgevoelig of allergisch is voor bijensteken. Bij een steek in de mond of keel is het ook belangrijk om je kindje zo snel mogelijk op een ijsblokje te laten zuigen om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671