Huid

Muggenbeet

Wat is een muggenbeet

Dansende muggen betekenen meestal dat het mooi weer wordt. Muggen gebruiken deze warme dagen soms ook om je ’s nachts uit je slaap te houden en te steken. Maar wat is precies een muggenbeet en wat kan je er aan doen?

Muggen bijten (of steken) omdat ze zich moeten voeden. De vrouwtjesmug heeft eiwitten nodig voor de ontwikkeling van eitjes in haar lichaam en ze haalt  deze uit het bloed dat ze opzuigt. Het eerste wat een mug doet bij een steek is het inspuiten van een anti stollingsmiddel. Hierdoor voorkomt ze dat het bloed direct stolt. Een muggenbult is de reactie die je krijgt op de plaats van de huid waar een mug heeft geprikt en wordt gekenmerkt door roodheid, lichte zwelling en een geprikkelde huid.

Naast muggen zijn er in de lente en zomer meerdere insecten actief. De meest voorkomende insectenbeten zijn:

Wat te doen bij een muggenbeet

Het voorkomen van een muggenbeet is lastig. Om te voorkomen dat je gestoken wordt kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat muggen je huis niet binnen komen. Een simpele hor voor de deur- en raamopeningen kan al heel wat schelen. Ook kan je muggen misleiden met de geur van citroen. Het branden van een kaars met citronella of het gebruiken van een verstuiver kan helpen om muggen op afstand te houden.

Als je nou toch gestoken bent kan je de muggenbult koelen met bv. een natte doek en er daarna bij voorkeur zoveel mogelijk vanaf blijven. Als je niet aan je muggenbeet zit kan de bult binnen een aantal dagen verdwenen zijn. 

Ons advies

  Prrrikweg gelGezondheidsproduct

  Prrrikweg gel

  12345
  80 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  Prrrikweg rollerGezondheidsproduct

  Prrrikweg roller

  12345
  22 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  VSM Kind Prrrikweg sprayGezondheidsproduct

  VSM Kind Prrrikweg spray

  12345
  45 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Als je allergisch bent voor muggenbeten zullen de verschijnselen als roodheid, zwelling en een geprikkelde huid veel erger zijn en minder snel wegtrekken. Daarnaast kan een allergische reactie op een muggenbult zorgen voor misselijkheid en een duizelig gevoel. Als je het idee hebt dat je allergisch reageert op muggenbeten, neem dan contact op met je huisarts.

  Muggenbeet bij je kindje

  Het klinkt vrij logisch maar hoe meer de huid bedekt is, hoe kleiner de kans is dat muggen kunnen  prikken. Als het niet te warm is, kun je je kind dus beter shirts met lange mouwen aandoen en een lange broek.

  Er af blijven

  Niet aan een muggenbult zitten is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat geldt natuurlijk ook voor je kindje. Om te helpen van een muggenbult af te blijven kun je een pleister over de bult plakken. Zeker voor het slapen gaan.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als een muggenbeet zich uit in een allergische reactie, is het verstandig om contact op de nemen met je huisarts.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM