Huid

Wespensteek

Wat is een wespensteek

Je eerste reactie als je een wesp ziet is vaak om te gaan slaan of weg te rennen. Dit heeft echter een averechts effect aangezien wespen gaan steken als ze zich bedreigd voelen. Je kunt beter stil blijven staan zodat de wesp zich niet bedreigd hoeft te voelen en vanzelf wegvliegt.

Een wespensteek kan je ook oplopen wanneer een wesp  bijvoorbeeld niet genoeg voedsel kan vinden; dan kunnen wespen agressiever worden. De wesp steekt met zijn angel en laat een giftige stof in je lichaam achter. De angel blijft, in tegenstelling tot een bijensteek, niet achter in de huid. Nog een verschil met de bij is dat de wesp niet dood gaat nadat hij heeft gestoken.

Als je een wespensteek hebt opgelopen zorgt het gif van de wesp vaak alleen voor onschuldige, lokale verschijnselen zoals roodheid en een geprikkelde huid. Deze kan rood, warm en dik worden op en rondom de plaats waar de wesp je heeft gestoken.  Daar waar de angel van de wesp in je huid is geprikt is een klein gaatje te zien. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie die optreedt na in contact te zijn geweest met een brandnetel.

Naast wespen zijn in Nederland ook andere insecten actief. De meest voorkomende insectenbeten in Nederland zijn:

 • Muggenbeet
 • Bijensteek
 • Vlooienbeet

Wat te doen bij een wespensteek

Als je een wespensteek hebt opgelopen kun je proberen om het gif uit te zuigen. Dit doe je door krachtig op de plaats van de steek te zuigen. Het gif daarna uitspugen en niet doorslikken. Ook kan je de plek koelen met bv. natte doeken of een washandje met ijsblokjes. De verschijnselen van een wespensteek zijn over het algemeen na enkele uren weer verdwenen. 

Ons advies

  Prrrikweg gelGezondheidsproduct

  Prrrikweg gel

  12345
  80 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  Prrrikweg rollerGezondheidsproduct

  Prrrikweg roller

  12345
  22 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  VSM Kind Prrrikweg sprayGezondheidsproduct

  VSM Kind Prrrikweg spray

  12345
  45 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Een wespensteek is vaak onschuldig en de verschijnselen verdwijnen over het algemeen snel. Als je overgevoelig bent voor wespensteken is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Een overgevoeligheidsreactie kan zich uiten in bv.  benauwdheid, koorts, zwellingen, roodheid of een geprikkelde huid op plaatsen waar je niet gestoken bent. Pas op met insectensteken in je mond of keel en zuig tijdens het wachten op een arts op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan. 

  Wespensteek bij je kindje

  Ook op het moment dat jouw kindje een wesp ziet is de eerste reactie waarschijnlijk slaan of wegrennen. Dit heeft echter een averechts effect aangezien wespen gaan steken als ze zich bedreigd voelen. Je kunt daarom je kindje het beste leren om stil te blijven staan zodat de wesp zich niet bedreigd hoeft te voelen en vanzelf wegvliegt.

  Wat te doen bij een wespensteek bij je kindje

  Het gif van de wespensteek kan rondom de steek roodheid en zwelling veroorzaken. De huidreactie bij een wespensteek is vergelijkbaar met de reactie die optreedt na contact met een brandnetel. Nadat je kindje gestoken is door een wesp kun je de plek koelen met bv. natte doeken of een washandje met ijsblokjes erin.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als je kindje overgevoelig is en  heftig reageert op wespensteken kan dit zorgen voor grotere zwellingen en reacties op andere plaatsen van het lichaam. Als dit het geval is, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Ook als je kindje in de mond of keel gestoken wordt, is het verstandig om direct een arts te waarschuwen. Tijdens het wachten kan je kindje op een ijsblokje zuigen om zwelling te voorkomen.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM