Huid

Bijensteek

Wat is een bijensteek

Bijen zijn vooral in de zomermaanden actief. We zien ze vooral bij bloemenstruiken op zoek naar nectar. Helaas kunnen ze je ook flink steken. Bijen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Het zijn vooral de wachterbijen, de bijen die de taak hebben hun volk te verdedigen, die steken.

Een bijensteek is vaak onschuldig maar kan rondom de steek erg vervelend voelen. Via de angel spuit een bij gif in je lichaam. De angel blijft bij een bijensteek achter in je huid en hierna gaat de bij dood. Je kan dus onmogelijk twee keer door dezelfde bij gestoken worden. De angel van de bij is voorzien van weerhaken en in de angel zit een gifzakje dat na de steek langzaam in je huid leegloopt. Dit gif zorgt op het moment dat je wordt gestoken voor een geprikkelde huid, met soms een brandend gevoel. Rondom de steek kan je huid dik en rood worden en op de plaats van de steek is na het verwijderen van de angel een klein gaatje te zien. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt.

Naast bijen zijn er tijdens de zomermaanden meerdere insecten actief die ook kunnen steken. De meeste voorkomende insectenbeten zijn:

Wat te doen bij een bijensteek

Op het moment dat je door een bij bent gestoken kun je meteen een aantal simpele maatregelen nemen. Het is verstandig om zo snel mogelijk de achtergebleven angel weg te krabben met bijvoorbeeld je nagel. Als je namelijk probeert de angel vast te pakken om deze eruit te trekken kun je het gifzakje in de angel verder leeg knijpen. Hierdoor komt  er nog meer gif in je huid terecht. Nadat je de angel weg hebt gekrabd kun je de plaats van de steek koelen met een natte doek of met ijs.

Ons advies

  Prrrikweg gelGezondheidsproduct

  Prrrikweg gel

  12345
  75 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  Prrrikweg rollerGezondheidsproduct

  Prrrikweg roller

  12345
  19 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  VSM Kind Prrrikweg sprayGezondheidsproduct

  VSM Kind Prrrikweg spray

  12345
  38 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product

  Wanneer naar je huisarts

  Als je in je mond bent gestoken kun je het beste zo snel mogelijk iets kouds zoals een ijsblokje in je mond nemen om de zwelling tegen te gaan. Raadpleeg daarnaast direct een arts.

  Ook als je allergisch bent voor bijensteken en heel heftig zou kunnen reageren op een bijensteek is het raadzaam direct een arts in te schakelen. Hierbij moet gedacht worden aan bv. zwellingen en reacties op andere plaatsen in je lichaam dan waar je gestoken bent of koorts.

  Bijensteek bij je kindje

  In de zomermaanden is het heerlijk om met je kinderen naar buiten te gaan en van het zonnetje te genieten. Lekker naar het bos, naar het zwembad of gewoon in de achtertuin spelen. Maar in deze zomermaanden zijn bijen ook actief. We zien bijen vooral bij bloemenstruiken op zoek naar nectar. Helaas kunnen ze jou en je kindje ook steken. Een bijensteek komt dan ook regelmatig voor bij kinderen in de zomer.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts

  Als je kindje overgevoelig of allergisch is voor bijensteken kan dit zorgen voor grotere zwellingen en reacties op andere plaatsen in het lichaam. Als je kindje allergisch reageert of als je kindje in de mond of keel gestoken wordt is het verstandig om direct een arts te raadplegen. Laat bij een steek in de mond of keel je kindje ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. 


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur