Huid

Vlooienbeet

Wat is een vlooienbeet

Huisdieren als katten en honden dragen  soms ongenode gasten met zich mee: vlooien. Vlooien voeden zich met het bloed van mensen en dieren. De kans bestaat dus dat je gebeten wordt door een vlo. Gelukkig is een vlooienbeet  meestal alleen maar vervelend. Lees hier wat je bij een vlooienbeet kunt doen.

Oorzaken van een vlooienbeet

Een vlooienbeet ontstaat als reactie van het afweersysteem op het speeksel van een vlo; om verstopping van zijn zuigsnuit te voorkomen brengt de vlo  bij het bijten speeksel in om bloedstolling te voorkomen. Een vlooienbeet is meestal een typisch rood bobbeltje met centraal een klein bloedkleurig puntje. Eén vlooienbeet valt meestal wel mee, maar vaak bijten vlooien met meer tegelijk. Dit kan voor  een geprikkelde huid zorgen. Krabben kan er  voor zorgen dat  het erger wordt.

Een vlooienbeet is een vervelende insectenbeet. Maar naast deze beet zijn er nog andere soorten insecten die kunnen bijten en steken. Andere insectenbeten zijn:

 • Muggenbeet
 • Bijensteek
 • Wespensteek 

Ons advies

  Prrrikweg gelGezondheidsproduct

  Prrrikweg gel

  12345
  75 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  Prrrikweg rollerGezondheidsproduct

  Prrrikweg roller

  12345
  19 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product
  VSM Kind Prrrikweg sprayGezondheidsproduct

  VSM Kind Prrrikweg spray

  12345
  38 stemmen

  Grote wespenplaag op komst! Voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na...

  Bekijk product

  Tips om een vlooienbeet te voorkomen

  Vlooienbeten in Nederland zijn gelukkig meestal onschuldig en verdwijnen na een aantal dagen vanzelf. Maar toch ben je de kleine beestjes liever kwijt dan rijk. Om een vlooienbeet te voorkomen  kun je beginnen bij je huisdier omdat dit vaak de belangrijkste bron van vlooien is. Vlooien bij je hond of kat herken je door veelvuldig krabben. Ook kun je ze zien opspringen vanuit de vacht of om zeker te zijn kun je met een vlooienkammetje door de vacht heen kammen. Om vlooien bij je huisdier aan te pakken zijn er verschillende producten bij de dierenwinkel en dierenarts te koop. Daarnaast  kan je ook  regelmatig de katten- en hondenmand verschonen en regelmatig stofzuigen.

  Wanneer naar je huisarts

  Als je gebeten wordt door een vlo is dat vervelend. Je moet actie ondernemen om de vlooien uit je omgeving te verdrijven, dit kan lastig zijn. Als het niet lukt, kan je hulp vragen. De GGD geeft graag advies bij overlast door bv. vlooien. Als je heftig reageert op een vlooienbeet of er ontstaat een reactie ook op andere delen van het lichaam, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

  Vlooienbeet bij je kindje

  Kinderen vinden huisdieren als katten en honden vaak erg leuk en lief. Kleine kinderen worden vaak eerder gebeten door een vlo doordat ze op de grond spelen . Niks om je zorgen over te maken, maar vaak wel vervelend.

  Wanneer met je kindje naar je huisarts  

  Als een vlooienbeet  zorgt voor een hevige reactie bij je kindje is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. Ook als de verschijnselen niet binnen paar dagen zijn afgenomen of juist verergeren raden wij aan je huisarts te raadplegen.


  Meer weten?

  Bel gratis advieslijn

  0800 - 9011

  Start een chat

  Stuur een e-mail

  [email protected]

  KOAG 105-0212-0124 | © VSM geeft je kracht uit de natuur