Blog Huid

Met een litteken in de zon?

Heb jij een litteken? Pas dan op in de zon. In deze blog lees je of je met jouw litteken wel of niet in de zon kan!
Met een litteken in de zon?
Geplaatst op 10 augustus 2022

Je wilt deze zomer natuurlijk zoveel mogelijk van het lekkere zonnetje genieten. Nu vraag je je misschien af of dat wel kan met een litteken op je huid? Dat hangt er in eerste instantie vanaf of het een nieuw of bestaand litteken is. Wij vertellen je per type litteken of je er al mee in de zon mag!

Wist je dat …?
… een litteken nooit helemaal verdwijnt, maar dat je de zichtbaarheid wel kan verminderen?

Wat is een litteken?

Vroeger wel eens flink gevallen (van je fiets misschien?) of ben je een keer geopereerd? Het is mooi om te zien hoe je huid zich dan herstelt en geneest. Maar vaak blijft er een zichtbaar litteken achter. Een litteken is een stukje kwetsbaar huid dat je goed wilt verzorgen, bijvoorbeeld met Derma Calendulan littekencrème. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe lang het geleden is dat een litteken is ontstaan. Vandaar dat we je eerst even meenemen hoe een wond zich tot litteken vormt.

Van wond tot litteken

De eerste stap in het genezingsproces is dat de wond weer dicht gaat en dat de hechtingen er eventueel uit kunnen. Wat overblijft, is een litteken dat zich nu gaat vormen en ontwikkelen. Dit duurt zo’n 6 maanden tot 2 jaar. Na deze periode heeft het litteken zich definitief gevormd. Het is zaak om zorgvuldig met littekens om te gaan. Zeker als je van een dagje zon wilt genieten.

Kan ik met kleine wondjes in de zon?

Als je wond nog niet helemaal geheeld is of de hechtingen zijn nog niet verwijderd, heb dan nog even geduld en vermijd de zon op je nieuwe huid. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een paar dagen daarvoor een brandwond hebt opgelopen. Een beschadigde huid met een litteken is namelijk veel gevoeliger en minder bestand tegen uv-straling. De kans op verbranding is groter. Zorg ervoor dat je het wondje goed bedekt (ruim zittende kleding of verband) om toch lekker naar buiten te gaan en van de zon te genieten.

Kan ik met nieuwe littekens in de zon?

Is je huid zover geheeld en is het litteken nog wat lichter van kleur? Bel gerust je vriend(inn)en op en geniet van een drankje op het terras. Een plekje in de schaduw is wel aan te raden, want je huid rondom het litteken is nu nog dun en kwetsbaar. Ook al zit je in de schaduw, smeer je huid goed in met zonnebrand met minstens factor 30. Zo geniet je weer volop van een zomerse dag.

Kan ik met bestaande littekens in de zon?

Zijn je littekens goed hersteld of al minstens 1 jaar oud? Dan kun je, natuurlijk met goede zonbescherming, lekker naar het strand, je handdoekje uitrollen en een frisse duik in zee nemen. Tip? Zet iedere 2 uur je wekker op je telefoon om je weer in te smeren. Let the sun shine! ☀ 

Benieuwd hoe je de zichtbaarheid van je littekens kunt verminderen? Lees onze 5 tips!

Ook interessant

Huid Natuurlijke en effectieve genezing voor wondjes
Arnica montana D6 tabletten
Auw, een val of een stoot! Wat betekent een beschadiging voor je huid? En hoe kun je de beschadigde huid het beste genezen? Lees het in deze blog!
Lees bericht
2 min
Huid 5 tips om de zichtbaarheid van littekens te helpen verminderen
VSM Derma Calendulan littekencrème
Heb jij een litteken? Dat wil je zo goed mogelijk verzorgen in de hoop dat het litteken minder zichtbaar wordt! Lees deze blog voor 5 tips om de zichtbaarheid van je litteken te helpen verminderen.
Lees bericht
3 min
Huid Zorgen voor jouw huid met deze ingrediënten uit de natuur
VSM Derma Calendulan
Deze natuurlijke ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur en kan je gebruiken om jouw huid mee te verzorgen!
Lees bericht
2 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671