Blog Huid

Acne, niet alleen voor pubers

Zowel pubers als volwassenen kunnen acne krijgen. Wil je tips voor een mooiere huid? Lees het in deze blog!
Acne, niet alleen voor pubers
Geplaatst op 10 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Ook nog last van acne nu je geen puber meer bent? Dit komt vaker voor bij volwassenen dan je zou denken. Wat kan je doen als je toch een littekentje hebt?

Wat is acne?

Acne begint in de puberteit en zwakt meestal af voor je 25e. Daarom wordt het vaak jeugdpuistjes genoemd. Maar ook daarna ontdek je soms zomaar een puistje als je ’s ochtends in de spiegel kijkt. Wanneer de talgkliertjes van je huid verstopt raken, hoopt de talg in je poriën op. Zit daar ook al een bacterie, dan veroorzaakt die een ontsteking. Het gevolg is acne: puistjes (rode bultjes) en mee-eters op je gezicht of andere plekken van je lichaam, zoals je rug of schouders.

Waarom hebben volwassenen nog acne?

Voel je niet meteen schuldig over die reep chocola die je deze week hebt gegeten, want het is een fabel dat acne ontstaat door voeding. De oorzaken bij volwassenen zijn vaak juist hormonaal. Veel vrouwen krijgen rondom de menstruatie, zwangerschap en de menopauze meer last van puistjes. Tijdens deze periode neemt het aantal mannelijke hormonen toe. Die zorgen dat je huid meer en dikkere talg aanmaakt. Ook krijg je door de hormonen meer huidschilfers, waardoor je talgklieren sneller verstopt raken. Andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat volwassenen toch nog acne ontwikkelen zijn stressslaaptekort en het gebruik van medicijnen, zoals antidepressiva of anabolen.

Tips voor een mooiere huid

De belangrijkste tip om te onthouden: ga niet krabben en knijp puistjes niet uit, want dat vergroot de kans op littekens. Ook kan het de acne versterken. Geef je huid juist veel rust. Draag eens een dag geen make-up en was je gezicht niet te vaak en alleen met lauw water. Dep je huid daarna voorzichtig droog. Gebruik ook geen middelen tegen acne, want die drogen je huid uit. Kies liever voor een hydraterende crème of een crème op waterbasis om je huid in te smeren. Geniet in de zomer ook gerust van de zon, want dat heeft een goede invloed op je huid. Meer over veilig zonnen, lees je in onze blog.

Krijg je ondanks alle tips toch nog littekens door acne? Kijk voor de verzorging van littekens eens naar het huidverzorgingsproduct Derma Calendulan littekencrème.

Ook interessant

Huid Wat stressvolle periodes met je huid doen
VSM Derma Cardiflor
Merk jij de invloed van stressvolle periodes op je huid? Je huid kan meer oneffen of onzuiver voelen. Lees in deze blog hoe dit komt!
Lees bericht
2 min
Huid Als je huid allergisch reageert
VSM Algemeen
Heb je een allergische reactie op je huid? In deze blog lees je wat oorzaken kunnen zijn en wat je kan doen.
Lees bericht
3 min
Huid Heb jij de waterpokken zelf als volwassene al gehad?
VSM Derma Calendulan
Waterpokken komt niet alleen bij kinderen voor. In sommige gevallen kun je als volwassene ook waterpokken krijgen. Hoe dit precies zit lees je in deze blog!
Lees bericht
2 min

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671